Blog

Anna en Elsa

Vandaag in de blog het verhaal van S. Een jonge vrouw van 28 jaar, die al heel wat voor haar kiezen heeft gehad in haar leven. S. groeit op in een christelijk Arabisch gezin met haar ouders, broers en zusjes. Als ze 12 is krijgt haar moeder kanker. S. neemt veel taken va haar moeder over en zorgt grotendeels voor het gezin. Als ze 16 jaar oud is, verliest haar moeder de strijd en overlijdt ze. Voor S. is dit een groot verlies, waar ze tot op de dag van vandaag nog verdriet over heeft. Na een jaar hertrouwt haar vader met een vrouw waar ze moeilijk mee overweg kan. In plaats van een liefdevolle moeder, is er nu een vrouw die altijd kritiek op haar heeft. De situatie thuis wordt beknellend en de puberteit waar ze in zit helpt de situatie niet. Ze ontvlucht het huis. Uiteindelijk trouwt ze met een Arabische moslim. Hiermee doet ze haar familie veel verdriet en het contact neemt drastisch af. Als vrouw in de Arabische moslimwereld heeft ze het zwaar. Haar schoonmoeder is de baas en behandelt haar niet goed. Zelfs als ze zwanger raakt, wordt haar schoonmoeder niet milder. Tijdens een incident valt ze van de trap en verliest haar baby. Na enige tijd wordt ze weer zwanger. Ze wendt zich tot Be’ad Chaim en krijgt hulp. Ze krijgt een prachtige dochter die ze Anna-el noemt.(God heeft geantwoord). De situatie in haar huwelijk wordt echter niet beter en ze vlucht met haar dochter naar een schuilhuis voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Daar gaat het goed met haar. Ze krijgt begeleiding, ook bij de opvoeding van haar dochter. Maar er zijn ook regels en ze wil graag haar eigen gang kunnen gaan. Langzaam wordt ook ander, onvoorspelbaar gedrag zichtbaar en begint ze verhalen te vertellen die niet lijken te kloppen. Uiteindelijk vindt ze een eigen appartement waar ze met haar dochter gaat wonen. Haar man heeft een scheiding aangevraagd.

Als Anna-el twee jaar oud is, ontstaat er een conflict met haar ex-man. Ze brengt haar dochter bij de buren en reist naar “de gebieden” waar haar ex woont. Daar gaat ze het gesprek aan, maar dit loopt volledig uit de hand. De politie wordt erbij gehaald en ze worden beiden gearresteerd en ze moet een nacht op het bureau blijven. Ondertussen zit haar dochter nog bij de buren en die bellen de sociale dienst. Haar dochter wordt opgehaald en bij een pleeggezin ondergebracht. Het blijkt dat tijdens het conflict met haar ex, S. een psychose heeft gehad en de sociale dienst wil haar niet zomaar haar dochter teruggeven. Ze moet onderzoeken ondergaan in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar verblijft ze een aantal maanden en krijgt ze uiteindelijk de diagnose schizofrenie. Ze verhuist naar een psychiatrisch hostel en begint medicatie te gebruiken. De diagnose kan ze maar moeilijk accepteren en ze verzet zich tegen de regels. Ze blijft in contact met Be’ad Chaim en komt met mij in contact. We hebben een aantal afspraken, maar van de ene op de andere dag ‘verdwijnt’ ze. Het laatste bericht is dat ze een appartement gevonden heeft. Daarna blijft het stil. Geen berichten, geen telefoon, niets….

Tot afgelopen januari. Ze staat ineens weer op de stoep van Be’ad Chaim. Ze is zwanger. Het verhaal dat ze vertelt is dat ze in Haifa gewoond heeft en daar zwanger is geraakt. De man heeft geen interesse in de baby en daarom is ze teruggekomen naar Jeruzalem, waar ze weet dat ze hulp kan krijgen. Ze heeft echter geen werk, geen inkomen en al snel wordt ze uit haar appartement gegooid. Ze zwerft van vriendin naar vriendin, een weekje hier, een weekje daar. Ondertussen praat ze veel over haar dochter die nog steeds in het pleeggezin zit, want ze heeft de sociale dienst er niet van kunnen overtuigen dat ze in staat is om voor haar dochter te zorgen. Uiteindelijk belandt ze in een opvanghuis voor verslaafde vrouwen, dat geleidt worden door messiaanse joden. Daar kan ze voorlopig blijven. Het valt haar ook daar niet mee met alle regels. Maar ze beseft zich ook dat ze geen keuze heeft. De baby komt er aan en ze heeft niets. Ondertussen zit ook de sociale dienst weer op haar nek, want ze willen ook deze baby bij haar weghalen. Op 12 juli bevalt ze uiteindelijk van een prachtige dochter: Elizabeth(Elsa) Een van de begeleiders in het huis neemt voogdij over haar en haar kindje. Op deze manier kan ze zelf voor haar dochtertje zorgen. Als ik haar bezoek, zit ze borstvoeding te geven en ze straalt. Voorlopig kan ze haar dochtertje behouden en met begeleiding zelf op laten groeien. Of ze ooit haar andere dochter terug gaat krijgen, is maar de vraag. Maar voor nu heeft ze haar sprookjespaar, Anna en Elsa.

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.