Blog

Een puzzel waar je hoofdpijn van krijgt

Zoals ook in Nederland, is bij ons hier op 1 september het nieuwe schooljaar begonnen. Voor vele moeders is de rust die in huis heerst als de kinderen op school zijn heel prettig. Het geeft ze de tijd om dingen te doen in huis, te werken en om hun eigen identiteit te ervaren als persoon, in plaats van alleen moeder zijn(geldt uiteraard ook voor vaders). Helaas geldt dit voor huize Keijzer nog niet.

Vanwege de toegenomen aantallen in zieken door het COVID-19 virus(ondanks de warmte hier), heeft het ministerie van onderwijs in samenwerking met het ministerie van gezondheidszorg strenge regels gesteld over hoe inhoud gegeven mag worden aan het onderwijs. Zo mogen groepen leerlingen vanaf groep 5, niet groter zijn dan 20 kinderen. Aangezien de meeste klassen in Israel meer dan 30 kinderen bevat(sommigen zelfs 40), wordt elke klas in tweeën gedeeld(capsules) en is er een gedeelte van de leerlingen dat via Zoom thuisonderwijs volgt.

Voor ons, met onze vier mannen ziet dat er in de praktijk zo uit:

Jair zit in groep 4. Hij gaat van zondag tot en met donderdag van 8-12.45 uur naar school. Vrijdag is hij vrij.

Noam zit in groep 7. Hij gaat 4 keer in de week van 12/12.45 uur tot 15/15.45 naar school. Een dag van 8 tot 14.20 uur en een dag van 8 tot 11.45 uur. Hij gaat wel naar school op vrijdag. De meeste dagen begint hij dus pas met school als zijn broertje net klaar is.

Ethan zit in de derde klas van de middelbare school. Hij gaat om de dag naar school en heeft dan de andere dag les via Zoom. MAAR….de eerste twee weken van het rooster heeft hij les van 8.30 tot 11.05 uur en de andere twee weken van de maand begint hij om 11.05 tot het einde van het rooster van die dag(soms 12.45, soms 14.30)

Yaron zit in de vierde klas van de middelbare school. Ook hij gaat om de dag naar school en heeft de andere dag les via Zoom. Ook voor hem geldt dat hij twee weken lang begint om 8.30 en twee weken om 11.05. MAAR….Omdat hij in de bovenbouw zit(en Ethan nog in de onderbouw), wisselen ze elkaar af. Dus als Ethan op school leert, leert Yaron thuis en andersom. En als Ethan de vroege ronde heeft(begint om 8.30 uur), dan heeft Yaron de late ronde(begint om 11.05), want ook hun klassen zijn in tweeën gedeeld en Ethan zit in capsule A en Yaron in capsule B. Snappen jullie het nog, of hebben jullie ook al hoofdpijn gekregen van de puzzel.

Hoewel het echt een uitzoekwerk is wie nu precies wanneer naar school gaat, zijn we blij dat het onderwijs in ieder geval door kan gaan. De kinderen in Israel hebben vanaf Maart thuis gezeten, bijna een half jaar. En dat is zowel voor hen als voor ons echt wel genoeg geweest. Laten we hopen en vooral bidden dat het virus zich snel zal terugtrekken en het schoolleven voor de kinderen weer terug kan naar normaal.

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.